Sprawność umysłowa Zdrowie

Czy ryby są zdrowe

Jedzenie ryb jest zwykle zdrowe. Zawierają one dużo wartościowych składników odżywczych. Ryby mają w sobie tłuszcze m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe. One obniżają stężenie trójglicerydów i

Jedzenie ryb jest zwykle zdrowe. Zawierają one dużo wartościowych składników odżywczych. Ryby mają w sobie tłuszcze m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe. One obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu całkowitego we krwi. W dodatku sprawiają, ze zły cholesterol jest redukowany. Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają tworzenie się niebezpiecznych zakrzepów.

Jedzenie ryb jest bardzo wskazane dla osób z chorobami układu krążenia. Przede wszystkim dla osób z niedokrwienną chorobą serca. Tłuszcze obecne w rybach są ważnym składnikiem diety. Dobrze działają na układ nerwowy. Poprawiają koncentracje i zapamiętywanie, co może być bardzo ważne nie tylko dla dzieci, ale i dla osób w podeszłym wieku. Pomagają w kojarzeniu faktów.

Ryba to głównie białko. Dlatego też, rybę można jeść zamiast mięsa, i bardzo poleca się ją osobom, które nie jedzą mięsa. Białko ryb zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których sam organizm człowieka nie potrafi wytworzyć. A są one bardzo potrzebne człowiekowi, aby prawidłowo się rozwijał. W rybach jest wiele składników mineralnych. Jeżeli porównamy te składniki zawarte w rybach i te zawarte w roślinach czy w mleku, to rybne wygrają. Ryby dają człowiekowi też duże ilości żelaza, magnezu, jodu potrzebnego. Jod jest bardzo potrzebny do prawidłowego działania tarczycy.

Ryby, które jemy w całości, tzn. ze szkieletem są Ĺşródłem wapnia.

Ryby mają w sobie wiele witamin. Ryby chude, które mają małą zawartość tłuszczu dostarczają witamin rozpuszczalnych w wodzie, czyli witaminy B1, B2, B6, B12 oraz PP. Tłuste ryby mają w sobie witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, głównie A, D oraz E.

Jedzenie ryb jest bardzo zdrowe i zaleca się ich jedzenie w dużych ilościach. Można się tylko zastanowić nad tym czy w ryby same w sobie czuja się dobrze w zatrutych morzach, jednak wszędzie są spaliny, ropa, smary, nie tylko w wodzie, ale i w środowisku lądowym. Zatem, jedząc mięso i spożywając rośliny, i tak ryzykujemy. Więc może lepiej już jeść ryby. W końcu mórz i oceanów człowiek nie jest chyba w stanie aż tak bardzo zanieczyścić, jak powierzchni stałego lądu. Mam taką nadzieję.
mks

A to już wiesz?  Konkurs fotograficzny Domownicy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy